De polarisatie van de samenleving: hoe groot is dit probleem en hoe lossen we het op?

on
0 0
Read Time2 Minute, 59 Second

Wereldwijd zie je dat rechtse tot extreemrechtse partijen steeds meer terrein winnen. Ook in België is Vlaams Belang aan een opmars bezig. Welke rol polarisatie daarin speelt, is duidelijk: zoals je wel weet, wil Vlaams Belang enerzijds de Vlaamse Onafhankelijkheid. Anderzijds, willen ze ook een immigratiestop. Om dit doel te bereiken, word vooral gepolariseerd tussen enerzijds Vlamingen en allochtone bevolkingsgroepen en anderzijds tussen Vlamingen en Walen.

Wat is polarisatie nu weer?

Kort gezegd is polarisatie het veroorzaken van een conflict of het versterken van tegenstellingen tussen partijen of bevolkingsgroepen (Wikipedia, 2019). Tegenwoordig wordt er vooral gepolariseerd tussen bevolkingsgroepen van autochtone en allochtone afkomst. Al durft iedereen zich wel eens schuldig maken aan polarisatie.

Als je iets aan polarisatie wil doen moet je niet de polen bestrijden, maar het midden versterken

Bart Brandsma

Al hoeft polarisatie niet per se altijd negatief zijn. Polarisatie kan ook enkele positieve dingen teweegbrengen. Het probleem met de polarisatie waar oa. Vlaams Belang, PVDA, IS, enz. zich aan schuldig maken, is dat ze aansturen tot conflict. Polariserende politici of extremisten zullen namelijk amper tot nooit voorstellen om een gesprek aan te gaan met de andere groep. Indien wel, zullen ze zo’n hoge eisen stellen dat de andere partij hoogstwaarschijnlijk niet akkoord zullen gaan.

Hoe polarisatie wel een positief effect kan hebben op bijv. de groepsdynamiek binnen bedrijven

Je kan, binnen je bedrijf of groep, polarisatie inzetten om verschillen en koude conflicten zichtbaar en bespreekbaar te maken. Om bijv. een koud conflict (een onzichtbare maar wel voelbaar conflict) op te lossen, heb je bijv. een pittige interventie nodig. Dan kan polarisatie een handig middel worden. Verder kan je polarisatie ook inzetten om groepsontwikkeling te stimuleren. Zo kan je, als groep, leren omgaan met groepspolariteiten zoals gestructureerd werken – flexibel werken, stabiliteit – verandering en creativiteit – realisme. Dankzij dit zogenaamd “en-en” denken, kan je bijvoorbeeld leren om flexibel maar toch gestructureerd te werken of stabiel te veranderen. Ook kunnen de realisten de creatievelingen helpen om hun ideeën op een realistische manier uit te werken of het omgekeerde. Ook kunnen flexibele mensen leren van de gestructureerde mensen om structuur in hun werk te krijgen. Ook daar is het omgekeerde mogelijk.

Als laatste voorbeeld over hoe we polarisatie kunnen ombuigen tot iets positiefs, wil ik de differentiation/integration theorie van Weisbord & Janoff (Marvin Weisbord & Sanda Janoff, 2010) aanhalen. Die theorie stelt voorop dat een groep eerst moet differentiëren vooraleer te integreren. Maw: eerst in het verschil gaan vooraleer je naar gemeenschappelijkheid en verbinding kan zoeken. Op die manier kan je de onderliggende verschillen op tafel krijgen met het oog op een betere en duurzamere oplossing of beslissing. (Circles for Connection, 2019).

Door op een doordachte manier te gaan polariseren, kan je dus tegenstellingen zichtbaar maken om er dan uiteindelijk iets mee te doen.

Op 22 februari, was de Nederlandse Filosoof Bart Bransma te gast op Radio 1. Daar herhaalde hij nog eens wat hij in zijn boek al beschreef. Hij beschreef er 3 rollen:

  • De Pusher: de persoon die de polarisatie inzet.
  • De Joiner: de personen die de pusher volgen
  • Het middelveld: de mensen die neutraal tov de polarisatie kijken

Om verdere conflicten te vermijden, is het dus van belang om de stille middenmoters te versterken, zodat zij kunnen evolueren in bruggenbouwers tussen de 2 polariserende groepen.

Eindconclusie

Uit deze info, kunnen we dus concluderen dat polariseren niet per se slecht is. Het zit nu eenmaal in onze natuur. Maar in het huidige klimaat van de maatschappij wordt er veel gepolariseerd, maar weinig bruggen gebouwd om de tegenstellingen ten goede te gebruiken van de maatschappij.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %