Post-Corona werken

1 0
Read Time4 Minute, 3 Second

Door de Corona-crisis, werden veel werknemers op tijdelijke werkloosheid gezet. Daarom probeert de regering tegemoet te komen door een basis werkloosheidsuitkering over te schrijven naar die werknemers die tijdelijk werkloos zijn. Ondertussen worden hier onze lessen online gegeven (dit op z’n minst nog tot 17 mei). Dit roept de vraag op: word tele-werken genormaliseerd in een post-corona tijdperk? Vandaag wil ik de evolutie in tele-werken in kaart brengen, de voor- en nadelen bespreken en vertellen waarom ik denk dat tele-werken de standaard moet worden (voor de jobs waar dit mogelijk is natuurlijk).

Telewerk vroeger, nu en in de toekomst

De afgelopen jaren, is het aantal telewerkers al gestegen. Tussen 2016 en 2018 is het aantal telewerkers namelijk gestegen met 37,5 %. Nog in 2018, steeg dit nog eens met 10 % (Plus magazine, 2018) Het is echter moeilijk om conclusies te trekken over hoeveel telewerk aan populariteit gewonnen heeft omdat het geen verplichting is om telewerk te registreren. Wat je wel kan concluderen is dat telewerk de afgelopen jaren volwassener is geworden.

De Corona-crisis zorgde er zelfs voor dat 6 op de 10 bedrijven de afgelopen weken telewerk hebben ingevoerd (Nieuwsblad, 2020). Deze cijfers komen uit een bevraging bij 134 bedrijven met minstens 50 werknemers, uitgevoerd door HR-dienstleverancier Acerta. Ook zien Chinese business communicatie en smart work apps een sterke stijging in het aantal downloads. Zoals je kunt zien in onderstaande grafiek zijn tools zoals DingTalk, Lark, Tencent Meeting en Huawei Cloud WeLink sterk gestegen in de Chinese App Store ranking.

Bronnen: App Annie, Financial Times

De vraag is natuurlijk of die bedrijven dit zullen blijven aanbieden als de Corona-crisis voorbij is. 1 ding is zeker: de technologie is er om telewerken gemakkelijker te maken. De communicatie tussen ikzelf (en mijn klasgenoten) en onze docenten verloopt bijvoorbeeld vooral via Microsoft Teams, Canvas/Leho en Panopto. Telewerken, geeft de werknemer ook de flexibiliteit om te kiezen of ze het werk op de bureau komt doen of thuis (dit zorgt voor een daling van het aantal auto’s tijdens de spits. Ook kan de werkgever besparen op bureauruimte. Vaste bureaus zijn minder nodig omdat iedereen zijn eigen virtuele werkplaats heeft.

Technologieën die telewerk nog gemakkelijker maakt

Cloud

Via de cloud, kan je je bestanden online opslaan. Enkele voorbeelden van deze soort cloud-oplossingen zijn OneDrive, Google Drive. Deze voorbeelden hebben een extra voordeel dat je de office bestanden online kan bijwerken. Andere cloud oplossingen die alleen de opslag van bestanden host zijn: Dropbox, Mega enz. Maar deze voorbeelden, zijn vooral voorbeelden voor prive opslag waar onedrive of google drive eerder gebruikt wordt in de business wereld door de goede integratie met Office en Docs.

Samenwerkingstools

Tools zoals Slack, Microsoft Teams enz. maken communicatie en samenwerking ook gemakkelijker. Zo kan je verschillende apps zoals Trello enz. integreren in Microsoft Teams om alles binnen de Teams omgeving te houden. Ook deze tools worden meer en meer gebruikt om de samenwerking tussen collega’s te vergemakkelijken, waar ze zich ook bevinden.

Cloud computing

Cloud computing brengt de de mogelijkheden van cloud een niveau hoger. Waar de cloud nu nog vooral gebruikt wordt voor opslag van bestanden en gegevens, kan je met cloud computing ook toepassingen online gebruiken. Microsoft geeft je bijv. via Office 365 de mogelijkheid om toepassingen zoals Word, PowerPoint, Excel enz. online te gebruiken zonder de app te moeten installeren. Maar wat als je hardware ook aan de cloud verbind? Momenteel is de gaming industrie begonnen aan de transitie om dit mogelijk te maken. Zo is er nu al Microsoft’s Xcloud (die gebruik maakt van Azure) en Google Stadia. Deze services zorgen ervoor dat je PC en console games op eender welk toestel of zelf vanuit je browser kan spelen. De enige vereiste is een goede internetverbinding.

Maar wat als je deze toepassing gebruikt om Windows, Mac of Linux te draaien? Dit, in combinatie met cloud opslag, kan ervoor zorgen dat je je werkomgeving op eender welke locatie kan raadplegen en gebruiken. Je maakt dus als het ware een virtual machine die draait op de cloud. Op die manier kan je perfect werken via je tablet, netbook of zelf je 10 jaar oude laptop! De enige vereiste is natuurlijk een goede, snelle en stabiele internetverbinding.

De voor- en nadelen

Natuurlijk moeten er natuurlijk ook kanttekeningen gemaakt worden bij telewerken. Deze heb ik samengevat in voor en nadelen van telewerk.

Voordelen

 • Werken in een vertrouwde omgeving
 • Geen tijdverlies door files, …
 • Altijd bereikbaar
 • Mogelijkheid om te werken waar je wilt (co-work spaces, op de trein, in koffiezaken, …)
 • Niet afhankelijk aan 1 computer om te kunnen werken

Nadelen

 • Minder persoonlijk contact met collega’s
 • Altijd bereikbaar (dit kan een voor- en nadeel zijn)
 • Je moet zelfdiscipline hebben om je niet te laten afleiden door bijv. je hond, kinderen, …
 • Geen internet betekend geen werk
 • Grens werk-privé wordt moeilijker te beschermen

Bronnen:

 • Nieuwsblad
 • World Economic Forum
 • Financial Times
 • Plus Magazine

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %