Gastcollege: Steven Deneir over zelfsturende teams

on
0 0
Read Time3 Minute, 18 Second

Op 10 maart, kwam Steven De Neir een gastcollege geven over zelfsturende teams. Steven is een scrum coach die oa zelfsturing in teams implementeert in bedrijven. Hij doet dit als teamlid van co-learning. Zij maken gebruik van het A-B-C model. Daarin creëren ze eerst “Awareness” om dan de “Basic Skill Set” aan te leren om dan uiteindelijk tot “Collaborative Practice” over te gaan.

Het gastcollege zelf

Het gastcollege begon met het aanleren van de basis. Daarin legde Steven oa. uit wat het verschil is tussen zelfsturende teams, teams die totaal niet aan zelfsturing doen en alles wat daar tussen ligt.

Zo legde hij uit dat zelfsturende teams op z’n minst deze kenmerken moet hebben:

 • Gezamenlijk doel
  Een zelfsturend team werkt het best als elk teamlid volledig mee is in het gezamenlijk doel van het team.
 • Gezamenlijke verantwoordelijkheid
  Elke beslissing wordt gezamenlijk genomen. Dus is iedereen dan ook gezamenlijk verantwoordelijk voor gemaakte fouten, maar ook overwinningen in het team
 • Zelfsturing
  De mogelijkheid om zelf beslissingen te mogen maken en uit te voeren, de managers krijgen de taak om de teams te coachen, niét om zelf beslissingen te nemen of te weigeren
 • Resultaatgerichtheid
  Belangrijk is dat het team resultaatgericht werkt. Op die manier, voorkom je dat je team slabakt. Als dit het geval zou zijn, is het aan het team om zelf uit te zoeken wat bijv. de onderliggende redenen is waarom het team niet presteert zoals dit zou moeten en bij te sturen.

Ook maakte hij tijd om vragen te beantwoorden zoals:
Wat doe je als iemand toch de leiding wilt nemen in het team?
Daarop antwoordde hij bijv. dat dit perfect mogelijk is, zolang het volledige team achter deze beslissing staat.

Oefeningen

Voor hij enkele real life cases voorstelde, gaf hij ons enkele oefeningen. Zo moesten we eerst een cirkel maken, om dan met gekruiste handen de hand te geven aan medeleerlingen (niet je buren) zodat de groep “in de knoop zat”. Eerst was het de bedoeling dat 1 persoon de leiding heeft om de circel weer te herstellen. Erna was het de bedoeling dat we dit deden als zelfsturend team. Het zelfsturende team slaagde er sneller in om de oefening af te werken. Dit is natuurlijk simplistisch voorgesteld, maar voor iedereen was het duidelijk dat het de bedoeling was om de knoop te ontknopen. Dus was het ook gemakkelijker om dit te doen omdat niemand moest wachten op instructies van de leider of manager van het team.

Een 2de opdracht, bestond erin om sprint-gewijs opdrachten uit te voeren. Iedereen kreeg een 10tal legoblokjes (die in dit geval een skill voorstelde). De bedoeling was dat we torens nabouwde door elk om beurt een blokje in zijn eigen kleur toe te voegen aan de toren. Daarna, was het de bedoeling om 2 blokjes van elk kleur naast jouw eigen kleur te hebben om opnieuw die torens na te bouwen. Deze oefening was vooral om aan te tonen dat het beschikken over de juiste skillset, nodig is om een effectief zelfsturend team te hebben. Waarom, toonde hij ook nog eens aan via een van de cases die hij besprak.

Case: banksector

Als afsluiter, bracht Steven enkele cases mee. Daarin was ook duidelijk dat hij niet elke opdracht aanneemt. Zeker niet als duidelijk is dat het management niet mee is in het verhaal. Zij moeten namelijk het team ondersteunen ipv managen.

De case die me het meest bijbleef, was die in een bank. Daar moest Steven ondersteunen om een project op een zelfsturende manier af te kunnen werken. Daar was duidelijk dat het team niet 100 % over de juiste mensen beschikte om het project op tijd af te krijgen. Dus vroeg Steven carte blanche om zelf een nieuw team aan te stellen. Die opdracht, gaf hij door aan een werknemer, die zelf de nieuwe wervingsronde mocht leiden. Doordat die werknemer precies weet welke profielen hij zoekt, kon gerichter gezocht worden naar de juiste mensen. Door die aanpak, werd de opdracht alsnog succesvol afgewerkt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %