Biotech in de gezondheidszorg: een overwinning voor mensheid? Of een vergiftigd geschenk?

0 0
Read Time3 Minute, 39 Second

Ik heb me even verdiept in de biotech. Specifiek wat biotech kan betekenen voor onze gezondheid. Daarvoor heb ik een TEDtalk bekeken over dit onderwerp. Specifiek, heb ik een TEDtalk bekeken die gepresenteerd werd door Kris Verburgh. Hij is een Vlaamse arts en onderzoeker die onderzoek doet naar de link tussen voeding en veroudering.

TEDx Rome

Kris Verburgh gaf 3 jaar geleden een tedtalk over “The Second Biotech Age” tijdens een TEDx conferentie in Rome. Daarin legde hij enkele technieken uit die de toekomst van de gezondheidszorg drastisch kan veranderen. Waar tot nu toe operaties en medicatie ervoor moest zorgen dat we ziektes “bestrijden”, zouden binnenkort vooruitstrevende technieken dit kunnen overnemen. Hij begint zijn betoog door te zeggen dat de huidige medicaties en behandelingen niet werken. Zo zegt hij dat medicatie de symptomen onderdrukt ipv bestrijd en dat bijvoorbeeld. chemo een gevaarlijke behandeling is tegen kanker omdat het, naast de kankercellen, ook de gezonde cellen vergiftigd.

Hij vervolgt zijn talk door enkele technieken (zoals CRISPER-cas9) uit te leggen. Al deze technieken zouden op moleculair niveau ziektes zoals kanker, leukemie, alzheimer enz. kunnen bestrijden. Dit toonde hij aan door een voorbeeld te geven van een meisje die de diagnose van leukemie kreeg toen ze 3 maand oud was. De dokters gebruikten een variant van CRISPR-cas9 om haar imuumsysteem te herprogrammeren zodat de leukemie kan bestreden worden door haar eigen imuumsysteem.

Ook de kostprijs voor het veranderen van genen via CRISPR is sterk gedaald. In 1999 kostte het enkele honderd duizenden € en 2 jaar tijd om 1 gene te veranderen. Nu kost het amper 40 € en enkele dagen om dit te doen, dankzij de CRISPR techniek.

Is het veilig om deze technologie zo goedkoop aan te bieden via de consumentenmarkt?

Kris zei tijdens zijn talk het volgende: “nu kan je je dna veranderen in je eigen keuken“. Dan vraag ik me natuurlijk af of dit niet gevaarlijk is. Ook dit besprak Kris kort. Ja, bioterroristen zouden deze techniek kunnen gebruiken om aan bioterreur te doen door bijv. virussen te maken die kanker veroorzaken of om bestaande virussen aan te passen zodat ze imuum zijn voor de huidige medicaties. Maar dat is geen reden om een verbod in te voeren op het experimenteren met deze techniek. Volgens experts zou het zelf beter zijn om openbare plaatsen te voorzien van biosensoren en biolabo’s te helpen voorbereiden om bioterreur te bestrijden.

Veroudering tegen gaan: goed of slecht?

Om terug te gaan naar Kris zijn expertise: het aanpassen van DNA met de CRISPR techniek, kan er zou er ook voor kunnen zorgen dat “de mens 500 jaar oud kan worden, terwijl hij of zij er nog steeds 30 jaar oud uit ziet”. Nadat Kris dit zei, vroeg ik me wel 1 ding af: als we er daadwerkelijk voor zorgen dat dit kan, zorgen we er dan niet voor dat we nog sneller met overpopulatie zitten? Het feit is nu al dat de wereldpopulatie verdubbeld is in 60 jaar tijd. De wereldpopulatie groeide namelijk van 3,034,949,748 in 1960, naar 7,794,798,739 in 2020 (Worldometers, 2020). Daarbij komt ook nog eens dat we 20 jaar langer leven dan 60 jaar geleden (BBC, 2018). Als de wereldpopulatie blijft stijgen met 1 % per jaar én de levensverwachting blijft stijgen, zullen we zeker beter en efficiënter moeten omgaan met onze planeet om alles leefbaar te houden, want een leven op mars zal niet voor iedereen weggelegd worden (MarketWatch, 2016)!

Bronnen:

Bio kris verburgh. (n.d.). Retrieved from http://www.krisverburgh.net/bio.html

The second biotech age | kris verburgh | tedxroma. (2017). Retrieved from https://www.youtube.com/watch?v=C6t0iMVeXb4

Questions and answers about crispr. (n.d.). Retrieved from https://www.broadinstitute.org/what-broad/areas-fo cus/project-spotlight/questions-and-answers-about- crispr

Ruggeri, A. (n.d.). Amanda ruggeri. Retrieved from https://www.bbc.com/future/article/20181002-how-long-did-ancient-people-live-life-span-versus-longevity

World population clock: 7.8 billion people (2020) – worldometer. (n.d.). Retrieved from https://www.worldometers.info/world-population/

Dujmovic, J. (2016). Want to live on mars? it will cost $100 billion. Retrieved from https://www.marketwatch.com/story/want-to-live-on- mars-it-will-cost-100-billion-2016-06-03

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %